начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Казус - домоуправител гост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус - домоуправител гост

Мнениеот ivanina_mihova » 02 Дек 2024, 17:26

Здравейте! Радвам се, че намерих тази тема, може и да е имало такъв казус, но не съм изчела всичко. Имам следния въпрос, но за да го задам трябва първо да ви обясня. И така: Имам приятел колега с който имаме наша устна уговорка, че той помага на мен, аз помагам на него. Неговата помощ се състои - да ми помага когато нещо вкъщи се развали (като пералня, телевизор, компютър, монитор и т.н) общо взето всичко с ток и вода, да носи тежките неща, защото не мога да вдигам повече от 2 кг., но това е отделен мой здравословен проблем. Моята помощ за него се състои да готвя и да му пера веднъж в седмицата дрехите. Не живеем заедно, той идва всеки ден при мен в моя апартамент, но си тръгва след това. До скоро моя апартамент се водеше общински, сега го купих и мога наравно да вземам участие в Общите събрания. Проблема е, че всички във входа смятат, че той живее при мен и че аз трябва да плащам и за него като член от семейството. Въпросът ми е трябва ли да плащам и за него, при положение, че не живее и не е вписан по адрес тук? При моя опит да получа Протоколи от Общите събрания, където се е решило това, че трябва да плащам и за него, бях агресивно нападната, че се циганя и че ще се опитат да ми стъжнят живота.
Съжалявам за дългия пост. Надявам се да ми помогнете.
ivanina_mihova
Нов потребител

Re: Казус - домоуправител гост

Мнениеот guest1 » 02 Дек 2024, 18:00

Здравейте!
С една дума - НЕ!
С повече думи - не сте длъжна да плащате, щом живее на този адрес.
Кога идва, колко време стои, кога си тръгва - това са клюкарски истории.
Все едно аз да плащам и за децата ми, дето живеят извън България - но все още имат адресна регистрация вкъщи.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanina_mihova » 02 Дек 2024, 19:01

Благодаря за отговора, но как да обжалвам решението от ОС, при положение, че са го взели преди 3 години, когато все още апартамента се водеше Общински. Тогава нямах право на глас, а само на съвещателен, а за да имам трябваше да има представител от Общината. Как да обжалвам при положение, че няма Протоколи от тези досега 3 години откакто са домоуправители, тъй като са от входа и са семейство. Мъжа е домоуправител, а жената касиер. Не предоставят и годишни отчети, но от мен искат да плащам и за него. Той идва вечер с мен след работа и си тръгва след като вечеря, това са нашите договорки с него. Той си има друга адресна регистрация и плаща там.
ivanina_mihova
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 02 Дек 2024, 19:37

Вашата ЕС регистрирана ли е в Общината?
И какви са тези „решения“ - дето няма протоколи за тях?

Колкото до вашия гост - той не е нито собственик, нито ползвател или обитател. Нито е член на домакинството ви.
§ 1. По смисъла на този закон:
4. "Домакинство" са две или повече лица, които живеят заедно в един самостоятелен обект или в част от него, в който са регистрирани по постоянен или настоящ адрес, и имат общ бюджет, без оглед на родствената връзка помежду им.
5. "Обитатели" са физически или юридически лица, които не са собственици или ползватели на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, но пребивават в тях на друго правно основание.
6. "Ползватели" са физически или юридически лица, които притежават вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanina_mihova » 02 Дек 2024, 22:34

Благодаря за отговорите, не знам дали сме регистрирани в Общината, но как да реагирам след като дойде да си вземе таксата или аз отида да си платя и той не ми даде бележката, която за мен е една хвърчаща бележка, или не пожелае да вземе парите? Ако му поискам IBAN за да му плащам онлайн, а той не ми даде? Какви действия трябва да предприема? Те на тази хвърчаща бележка даже не ми изписват името правилно
ivanina_mihova
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 02 Дек 2024, 22:58

ivanina_mihova написа:не знам дали сме регистрирани в Общината

Това може да се провери, ако ... знаете за коя Община става дума!
Примерно от тук, за цялата страна - Подаване на справка за вписаните сдружения в поддържания публичен регистър на "Сдруженията на собствениците в сгради в режим на етажна собственост" или от сайта на Общината.

Относно парите - ако сте съгласни със сумата, трябва да ви дава квитанции от приходен касов ордер. И да си ги пазите.
За онлайн плащанията - най-вероятно вашата ЕС няма банкова сметка.

guest1
Активен потребител

Назад към Етажна собственост