начало

Какво (не) знаем за Шенгенската система Какво (не) знаем за Шенгенската система

Копие от натурален акт от Кадастъра

Казуси за недвижими имоти

Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот georgiev12 » 14 Май 2022, 19:08

Добър ден, реституционен имот с много собственици. Един от собствениците има документите за този имот и отказва да ги даде, но се е записал в кадастъра като наследник (25%) с акта от 1912г., както и със списъка на оригиналните собственици и със съответните им % в този имот. Тази информация я няма в агенцията за вписване, реституцията е станала преди 1998г.

След като и аз съм наследник, но имам само МДТ партида без никакъв друг документ, как мога да взема копия от документите с които се е записал този съсобственик в кадастъра?

Благодаря Ви много
georgiev12
Младши потребител

Re: Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот berto » 15 Май 2022, 07:27

Предизвикайте дело в съда за нещо срещу него по закона за собствеността, но първо бих Ви посъветвал да му изпратите нотариална покана, в която да му кажете какво искате, за да се стресне. Ако това не стане - заведете дело, например за връщане на владението по чл. 108 /Закона за собствеността. Той ще е длъжен да приложи нотариалния акт, за докаже, че е собственик и тогава ще имате достъп до документите.
berto
Потребител

Re: Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2022, 10:10

След като и аз съм наследник, но имам само МДТ партида без никакъв друг документ, как мога да взема копия от документите с които се е записал този съсобственик в кадастъра?

Защо са ви? Как ще ги получите зависи от причината за която ви трябват. Ако е от чисто любопитство вземете удостоверенията за наследници в службата която е реституирала имота, там е цялата документация. Ако искате да получавате наем, обезщетение за ползване за минал период, да разделите имота или получите цената за дела си - завеждате съответното дело и с исковата молба пускате молба за удостоверение с което да се снабдите с документите от съответната служба.
Може да проверите още веднъж в АВ по партида на имота, като първо видите в общината документите приложени към декларацията с която имота е обявен.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси