начало

За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд За ограничението за явяване на изпита за юридическа правоспособност и непоследователността в практиката на КС относно правото на труд

patenti

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


patenti

Мнениеот Ivailo » 24 Сеп 2001, 12:09

izwinqwam se za twyrde amatiorskoto zadawane na wyprosa, no sym laik po temata. shte zadam wyprosa si s primer, zashtoto ne znaq kak inache da go obqsnq... izmislil sym da kavem unikalna nowa tehnologiq za prawene na banici, koqto preobryshta banicharstwoto w swetowen mashtab. po kakyw nachin az shte poluchawam komisionna (ili kakwoto shte da e) ot wseki, kojto wywevda moqta tehnologiq w proizwodstwoto si? syglasen sym, che zwuchi typo, no ne mi hrumna neshto drugo. s dwe dumi, kato sobstwenik na dadena tehnologiq iskam da poluchawam komisionni pri izpolzwaneto j. ne w bylgariq - w swetowen mashtab!
Ivailo
 

RE: patenti

Мнениеот Живко » 11 Окт 2001, 16:46

Технологията ти трябва да е нова, промишлено приложима и да има изобретателско равнище. Тогава можеш да си я патентоваш. Ако нямаш изобретателското равнище, тогава си създал полезен модел, който също може да се ползва с определена защита. Щом нещо е патентовано, никой не може да го ползва без твое разрешение, демек докато не му дадеш лиценз. Това принципно. Но докато стигнеш до този момент трябва да премислиш добре. В някой случай предвид разходите и особеностите на технологията е по-добре да не патентоваш технологията си. Защото патентовайки я, ти на практика разкриваш на света защо вече никой не иска да яде баничките на другите, а ядат само твоята. Е, може би е по-добре просто да им вземеш клиентите и да не знаят как правиш баницата. Но това не е за всеки. Трябва да можеш най-малкото да можеш да изкарваш сам повече пари отколкото би получавал от лицензите. Вторият важен въпрос е къде ти е нужна защитата, за да си патентоваш изобретението по най-изгодния за теб режим. Но в общи линии трябва да знаеш, че където си патентоваш изобретението, там ще се ползваш със защита. За повече информация: http://www.bpo.bg/bg/index.html и за хора, които биха ти помогнали срещу парченце от баницата: http://www.bpo.bg/bg/others.html Успехи!
Живко
 

RE: RE: patenti

Мнениеот kostadin » 23 Окт 2001, 18:34

Много тънко минаваш бе Живко.
kostadin
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Ное 2004, 09:01

RE: patenti

Мнениеот hebigatsu » 23 Окт 2001, 18:41

Един простичък съвет: Преди да тръгнеш да обясняваш на когото и да било в какво се състои новостта или по-точно каква е разликата между твоята технология и тази по която си работил преди това или тези с които си запознат, първо намери сигурен адвокат да ти обясни правната страна на нещата, както и продължителността и стойността на исканите от теб административни процедури и ако след това все още искаш да регистрираш и да получиш защита на това което твърдиш, че си измислил, да ти подготви необходимите договори и документи, които да ти разпишат специалистите,които ще ти предвижат нещата по регистрацията за да не останеш после неприятно изненадан.
hebigatsu
Активен потребител
 
Мнения: 1008
Регистриран на: 19 Окт 2001, 19:42


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron