начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Облигационен/вещен иск и определяне на цената.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Облигационен/вещен иск и определяне на цената.

Мнениеот terraryze » 10 Фев 2025, 20:11

Здравейте. Студент съм и имам проблем с определянето на вида искове, а именно дали е облигационен или е вещен. Също така другото ми питане, което е свързано с първия въпрос е относно опредлеяне на родовата подсъдност на даден иск. Примерно, когато пише че иск (дали ще е вещен или облигационен) е с цена над 50 000 лв е подсъден на окръжен съд, това означава ли, че ако цената е 50 000 лв компетентен е РС, а ако цената е 50 001 лв е компетентен ОС? Ще се радвам ако някой ми отговори, понеже се подготвям за казус и нещо не мога да си ги обясня. :)
terraryze
Нов потребител

Re: Облигационен/вещен иск и определяне на цената.

Мнениеот berto » 10 Фев 2025, 22:50

По първия въпрос - зависи какво се защитава - ако е облигационно право - облигационен иск, ако е вещно право - вещен иск, ако е владение - посесорен иск (владелчески) по 76 /ЗС. Що се отнася до втория въпрос, това трябва на лекции да са Ви го диктували и да се съобразите с мнението на преподавателя (така е най-сигурно), но ако трябва да тълкуваме ГПК - чл. 104, т. 3, то тогава трябва да обърнем внимание на думичката "над", т.е. всичко до 50 000лв., включително 50 000лв. следва да се гледа от районния съд, но това е буквоядство. Тогава (според мен) ще влезе в сила т. 4 на чл. 104 и ако се гледа иск за защита на вещно право, то тогава пак ще е пред окръжния съд. Ако е под 25 000лв. ще е районният - чл. 103 /ГПК. В тази част (относно подсъдността) е хубаво да се чете закона (всяка дума е важна) и не на последно място, ако имате възможност да четете най-новото и класическото, а именно "Българско гражданско процесуално право" (зеленият учебник), последното издание от 2020г., ако не ме лъже паметта, ще е най-добре. Писано от изключително кадърни професори от Софийския университет.
berto
Потребител

Мнениеот terraryze » 11 Фев 2025, 19:34

Благодаря за отговора. Значи ако правилно съм разбрал и имам ревандикационен иск и цената му е 50 000 лв. Сме в хипотезата на т.3 от чл. 104 и искът е родово подсъден на РС. А ако имаме направил разваляне на договор за покупко продажба по чл. 87, ал.3 или Павлов иск със същата цена от 50 000 лв, това се води облигационен иск и следователно тук сме в хипотезата на т.4 и следва да в подсъден на ОС? Дано съм разбрал правилно :D
terraryze
Нов потребител

Мнениеот berto » 11 Фев 2025, 19:54

Според мен е така, да, правилно.
berto
Потребител

Назад към Общи дискусии